subota, januar 29

Mae Khong (Mekong) delta



Trenutno sam u malom gradicu Can Tho koji se nalazi u sredisnjem delu Mekong delte. Ovo podrucje je najplodnije (sto je i normalno jer je jako bogato vodom) i 60% pirinca u Vijetnamu potice odavde. Ono sto nisam znao je da je Vijetnam 2. zemlja u svetu (odmah iz Tajlanda) po izvozu pirinca. Od 82 miliona stanovnika ove zemlje, skoro cetvrtina zivi u delti. Mekong je, inace, najveca reka u Aziji (duzina oko 4500km). Izvire na Tibetu i prolazi kroz Kinu, Mijanmar, Tajland, Laos, Kambodzu i Vijetnam.
Put kroz deltu je bio izuzetan. Krenuli smo sa pristanista reke Sai Gon, u istoimenom gradu sa vecim brodom. Nakon sat vremena voznje uplovili smo u Mekong. Presli smo u manji brod i nastavili put jednom od dve glavne grane (u koje se Mekong deli), da bi zatim presli u camac i nastavili krstarenje po vrlo uskim kanalima ove reke kojih ima jako mnogo. Inace ovde sam u vecem drustvu. Ljudi su sa raznih strana (Australija, Svajcarska, Engleska, Kanada).
Sto se tice smestaja u zemljama ovog regiona - on nije problematican. Ima dovoljno vrlo pristojnih hotela po povoljnim cenama. Sutra nastavljamo krstarenje, i nakon toga cu krenuti brodom ka granici Vijetnama i Kambodze.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home