petak, februar 4

Angkor



Nalazim se u malom gradicu Siem Reap koji nipocemu nije poznat, osim sto se nalazi na 4km od Angkora i primarno sluzi kao destinacija sa koje se krece u obilazak tog antickog grada. Prethodna dva dana sam proveo u Angkoru (drugi dan bukvalno ceo: Otisli smo pre izlaska sunca, a vratili se nakon zalaska).
Angkor predstavlja nestali grad (ili mozda bolje reci gradove). U njemu se nalaze ostaci od oko 100 hramova, kraljevskih palata, i jos mnogo toga. On je, takodje, simbol kmera i bio je centar velike kmerske imperije. Kmeri su u periodu izmedju 9. i 13. veka vladali ovim prostorima iz Angkora. Imperija se prostirala od istocne sijamske obale do Bengalskog zaliva i ukljucivala teritorije danasnjeg Vijetnama, Laosa, Kambodze, Tajlanda, Mijanmara, a na severu i teritoriju juznokineske provincije Yunnan. U to vreme su kmeri bili na vrhuncu svoje moci. Simol danasnje Kambodze - Angkor Wat (glavni hram u Angkoru) se nalazi na njihovoj zastavi.
Angkor je jednom recju - fascinantan, i dva dana jedva da su dovoljna da se vidi polovina onoga sto se tamo nalazi. Ovo se najbolje moze videti sa slika, i nema mnogo smisla opisivati recima. Neverovatna je i velicina hramova, kao i to do koliko sitnih detalja je obradjivan svaki kamen koji je ugradjen. Angkor Wat je najveci budisticki hram na svetu i slicna gradjevina tog tipa u Evropi ne postoji (naravno ne mislim na budisticke hramove u Evropi, vec uopste).
Svako ko dodje u Kambodzu treba obavezno posetiti Angkor (sto inace vecina turista i radi).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home