nedelja, februar 6

Phuket



Nalazim se u mestu Patong, pored istoimene plaze, na jugozapadnom delu ostrva Phuket. Phuket je tropsko ostrvo i nalazi se samo 8 stepeni severno od ekvatora. Ovo ostrvo je jedno od par ostrva koja su najvise stradala u Tajlandu od posledica tsunamija koji se desio pre oko mesec dana, a vecina snimaka emitovanih sa Phuketa, snimljeni su upravo na ovoj plazi koja je najpoznatija na ostrvu.
Plaza je divna, turista ima jako malo, cene su jako niske (ovo ostrvo inace vazi za najskuplje u Tajlandu, i skoro svi hoteli su visokih kategorija). Jednom recju - divno mesto za odmor jer po prvi put nakon ko zna koliko decenija nije preplavljeno turistima. Naravno, ukoliko se ne plasite da dodjete ovde.
Prirodne katastrofe ovakvih razmera kao sto je tsunami koji se desio nakon zemljotresa, desavaju se jako retko i mislim da apsolutno nema razloga za strah. Stanje na ostrvu se jako brzo stabilizovalo. Posledice su i dalje vidljive, posto su svi restorani i vecina hotela duz obale osteceni, a neke manje gradjevine su srusene i priprema se izgradnja novih. Na sve strane se radi kako bi se ostrvo sto pre osposobilo za normalno funkcionisanje. Inace, centralni deo ovog mesta skoro da i nije ostecen, tako da se zivot sasvim normalno odvija. Voda je inace usla oko 1km duboko u ostrvo. Na sve strane se pozivaju turisti da ponovo pocnu da dolaze u vecem broju na Phuket, kako bi svojom posetom (i novcem koji ovde ostave) pomogli u oporavku od tsunamija. Ipak, vecina ljudi je jos uvek u strahu da bi se takva katastrofa mogla ponoviti. Po meni, potpuno neopravdano.
Planiram da ostanem ovde nekoliko dana, jer su plaze zaista divne, a onda cu verovatno na neko ostrvo na drugoj (istocnoj) obali.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home