petak, januar 7

Jedan dan u Bangkoku



Bangkok je, definitivno, glavni centar Sijama. Grad podseca na neku od americkih metropola kada se gleda iz vazduha sa jako mnogo visokih zgrada, medjutim, kada se covek spusti na zemlju tek tada se oseti dah orienta sa svim svojim dobrim i losim stranama. Tai su vrlo dobrocudan i prijateljski nastrojen narod. Budizam je ovde glavna religija. Na ulicam se moze videti dosta monaha u njihovoj prepoznatljivoj narandzastoj odeci. Pre par dana sam posetio jedan od njihovih najpoznatijih hramova u kome je tzv. "Reclining Buddha".
Saobracajne guzve koje sam pomenuo, i nisu tako veliki problem, jer ovaj grad pored metroa ima i "Sky Train". Da, bukvalno, "nebeski voz". Nije im bilo tesko da izgrade mrezu jako dugackih mostova koji se protezu iznad grada i po kojima se krecu samo vozovi. Na taj nacin se moze jako brzo stici do bilo kojeg dela grada.
Sto se tice finansija, prosecan tai zaradjuje manje od prosecnog srbina. Cene su nize nego kod nas. Ako neko bas zeli da se potrudi, moze proci ovde i sa manje od 10 dolara dnevno. Primer: Solidna dvokrevetna soba (sa kupatilom, satelit TVom, klimom, dnevnim room service-om) moze se naci i za 175 BHT po osobi. 1 baht = 1,5 din. Porcija piletine ili ribe moze se dobiti vec za 10 BHT. Pola litre soka od cedjenih pomorandzi ili mandarina(!) kosta 25 BHT, a ananas 20 BHT. Odeca je isto jeftinija nego kod nas.
Takodje, primetan je vrlo strog zakon protiv trgovine teskim drogama. Na aerodromu je postavljen veliki semafor koji upozorava dosljake da se rasturanje i prodaja teskih droga kaznjava smrcu!
Inace, u Bangkoku se ne osecaju posledice tsunamija. Jedina primetna stvar je veliki broj slika nestalih osoba na pojedninim prometnim mestima, kao i poziv za pomoc davanjem krvi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home